Consulaat en Visa

Consulaat Generaal voor Nepal in Nederland


Adres:

Herengracht 562
1017 CH Amsterdam

Telefoon: 020-6241530
(tussen 10:30 en 13 uur).

Mail: consulate@nepal.nl

Openingstijden:
Op werkdagen van 10:30 tot 13:00 uur
Inlichtingen over visa: tijdens openingstijden.

Bereikbaarheid:
Het Consulaat is gemakkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam CS met
– Tram 4 – halte Rembrandtplein of Keizersgracht (2 min. lopen)
– Tram 14 – halte Rembrandtplein (2 min. lopen)
– Metro 53 – richting Gaasperplas, halte Waterlooplein (6 min. lopen)

 

Om Nepal te bezoeken is een visum verplicht.
Er zijn drie verschillende manieren om een visum voor Nepal te bemachtigen:

1- Op het Nepalese Consulaat In Amsterdam 
Dit is de meest ‘veilige weg’. U start met het aanvragen van het visumformulier per email. Hierop staat alle informatie, zoals de prijs van een visum. Met dit ingevulde formulier komt u naar het Consulaat in Amsterdam (Herengracht 562) mét uw paspoort, een recente pasfoto (35 mm breed en 45 mm hoog) en voldoende (contant) geld. Er kan tegenwoordig ook worden gepind.
U kunt het visum ook per post aanvragen – volg hiervoor de aanwijzingen op het visumformulier.

Algemeen:
– Indien u zelf u naar het Consulaat komt: de wachttijd is afhankelijk van het aantal aanvragers voor u. De afhandeling zelf duurt een paar minuten per paspoort. In het ‘laagseizoen’ (December – Juni) staat u binnen tien minuten weer buiten, in het ‘hoogseizoen’ (Juli – November) is het soms druk met een iets langere wachttijd als gevolg.

– NB: Houders van een vreemdelingenpaspoort (vluchtelingenpaspoort) kunnen uitsluitend op de Nepalese Ambassade in Brussel een visum aanvragen. Deze procedure kan een aantal weken in beslag nemen; wacht u dus met het boeken van een ticket tot de visumaanvrage is afgerond

– U kunt ook voor anderen een visum halen, mits u (per aanvrager) een correct ingevuld formulier, pasfoto en geld meeneemt. En vergeet het paspoort niet!

– U kunt een visum verkrijgen voor een verblijf in Nepal van respectievelijk 15, 30 of 90 dagen . (Dit is in Nepal te verlengen tot een maximale verblijfsduur van 150 dagen per kalenderjaar.)
De datum waarop u in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden ná de uitgifte van het visum liggen.
Op het moment dat u in Kathmandu arriveert ‘gaat de teller lopen’: u krijgt dan een datumstempel in uw paspoort. Daarna is uw visum dus nog 15, 30 of 90 dagen geldig.
Het visum is ‘multiple entry’, d.w.z. u kunt meerdere keren ‘Nepal in en uit reizen’ binnen de geldigheidsduur van uw visum.
Andere soorten visa, zoals ‘zakelijk’ of ‘student’, kunnen uitsluitend in Nepal zelf worden aangevraagd.

– Belangrijk:
* Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Nepal. Hierop wordt tegenwoordig streng toegezien – het is voorgekomen dat mensen niet vanaf Schiphol naar Nepal mochten vertrekken omdat de geldigheidsduur van hun paspoort een paar dagen te kort was.
* Het komt ook voor dat reizigers die zonder visum naar Nepal willen reizen, geweigerd worden door een luchtvaartmaatschappij, of dat u slechts een boarding pass krijgt tot de eerstvolgende tussenlanding, waar u dan alsnog een visum zou moeten aanvragen.

Klik hier om uw visumformulier per email aan te vragen. Mocht dit om één of andere reden niet soepel verlopen, het email adres van het Consulaat is: consulate@nepal.nl. Kopieer dit naar de adresbalk van uw emailprogramma.

NB: U krijgt in Amsterdam samen met het visum meteen een ‘arrival‘ (en ‘departure‘) formuliertje mee dat u thuis al rustig kunt invullen.
Dat scheelt gedoe bij aankomst op het vliegveld in Kathmandu.

2-  U schakelt een visumdienst in
Er zijn er meerdere, zoek op het internet.

3-  Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld
Ook is het mogelijk om een visum aan de grens (op de luchthaven in Kathmandu of bij één van de andere grensovergangen vanuit India of China) te verkrijgen. Dat is iets goedkoper, maar omslachtiger en tijdrovender.

Er zijn twee manieren:
– Het is sinds enige tijd niet meer mogelijk op de luchthaven een papieren aanvraagformulier in te vullen. U dient dat van tevoren online te doen (www.nepalimmigration.gov.np). Deze digitale aanvraag blijft maximaal 15 dagen in het computersysteem van Nepal immigration staan – zijn deze 15 dagen bij uw aankomst in Nepal verlopen, dan dient u ter plaatse opnieuw digitaal uw aanvraag te doen.
– U kunt alles ter plekke regelen op één van de computers op de luchthaven. E.e.a. kan – zeker als u met meerdere personen of in een groep reist – nogal wat oponthoud geven.

Reizigers melden ons dat de wachttijden, die onder het ‘papieren systeem’ soms al fors konden oplopen, met dit ‘digitale systeem’ niet korter zijn.  Het komt regelmatig voor dat koffers dan al van de bagageband zijn gehaald voor een volgende aankomende vlucht – ze blijken daarna soms onvindbaar.
Met het sterk toegenomen vliegverkeer is het vliegveld in Kathmandu volstrekt overbelast, met af en toe een computerstoring tot gevolg.

Reizigers die vóór vertrek uit Nederland een visum in Amsterdam hebben gehaald, kunnen meestal zonder verder oponthoud doorlopen via de z.g. ‘with visa’ balie.

Verdere wetenswaardigheden:

Wie kunnen géén visum kopen bij aankomst aan de grenzen van Nepal:
–  Personen met een noodpaspoort
– Houders van een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort (visum dient aangevraagd via www.nepalembassybrussels.be , zie onder punt 1.)
– Paspoorthouders uit Nigeria, Ghana, Zimbabwe, Swaziland, Kameroen, Somalië, Liberia, Ethiopië, Iraq, Palestina, Afghanistan en Syrië.

Personen met een POI/OCI kaart (https://en.wikipedia.org/wiki/Persons_of_Indian_Origin_Cardhebben een visum nodig voor Nepal.

Medicijnen mee op reis naar Nepal
Neemt u medicijnen mee op reis, die vallen onder de Opiumwet? Let dan op het volgende:
– U heeft nodig: een in het Engels opgestelde doktersverklaring van uw huisarts en het medicijnenpaspoort / geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort van uw apotheek, in combinatie met de CAK-bekrachtiging en de handtekening van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
– Het is verplicht om de medicijnen, die u meeneemt voor eigen gebruik tijdens uw reis in Nepal, in de originele verpakking mee te nemen.
– Het Consulaat kan de handtekening van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor u legaliseren. Deze Legalisatie door het Consulaat-Generaal van Nepal is een vrijwillige en aanvullende optie voor de reiziger. Tot nu toe is het niet voorgekomen dat de Nepalese douane bagage van toeristen heeft doorzocht op medicatie. Kosten van Legalisatie bij het Consulaat zijn € 25, — per te legaliseren handtekening. Deze Legalisatie is een aanbeveling en, tot op heden, geen verplichting.
– Legalisatie is altijd nodig voor producten die voor commerciële doeleinden naar Nepal worden geëxporteerd.
– Op onderstaande websites vindt u informatie:
https://www.hetcak.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/medicijnen-mee-op-reis
http://www.rmexpress.nl/legalisatie/apostilleverdrag/

Legalisatie van Nederlandse documenten voor gebruik in Nepal:
Klik hier om de uitleg te lezen
– Het Consulaat van Nepal kan de handtekeningen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken legaliseren.