Consulaat en Visa

Consulaat Generaal voor Nepal in Nederland


Adres:

Herengracht 562
1017 CH Amsterdam

Telefoon: 020-6241530
Mail: consulate@nepal.nl

! Er is sinds kort sprake van phishing mails met als afzender ‘Consulate Nepal’, waarin staat dat u nog een betaling moet doen “omdat u niet alle gegevens heeft ingevuld” – of iets soortgelijks.
Reageer hier NIET op.
U betaalt uitsluitend bij het afhalen van het visum, contant of per pin.  

Klik hier om per email de instructies voor het regelen van uw visum aan te vragen. Moch dit om één of andere reden via deze link niet lukken, kopieer ‘consulate@nepal.nl’ in de adresbalk van uw email programma.

Openingstijden:
Het Consulaat van Nepal in Amsterdam is geopend op maandag, woensdag en vrijdag en uitsluitend via de afsprakenplanner die u ontvangt wanneer u het visum aanvraagt.

! Schaf uw  visum ruim voor uw vertrek aan: indien mogelijk minimaal 2 weken tevoren.

Vragen beantwoorden wij tot nader order uitsluitend per e-mail

Het is niet mogelijk om visa per aangetekende post te behandelen. Wij adviseren u hiervoor een visumkoeriersdienst in te schakelen.

Bereikbaarheid:
Het Consulaat is gemakkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam CS met
– Tram 4 – halte Rembrandtplein of Keizersgracht (2 min. lopen)
– Tram 14 – halte Rembrandtplein (2 min. lopen)
– Metro 53 – richting Gaasperplas, halte Waterlooplein (6 min. lopen)

 

Om Nepal te bezoeken is een visum verplicht.
Er zijn drie verschillende manieren om een visum voor Nepal te bemachtigen:

1- Op het Nepalese Consulaat In Amsterdam

Dit is de meest ‘veilige weg’ en ook het makkelijkst. Klik hier om per email de instructies voor het regelen van uw visum aan te vragen. (Moch dit om één of andere reden via deze link niet lukken, kopieer ‘consulate@nepal.nl’ in de adresbalk van uw email programma.)
Wij verwerken de gegevens zodat u op een later tijdstip zonder wachten in Amsterdam uw visum kunt komen ophalen en betalen.

Vervolgens komt u zelf (of iemand anders die het visum voor u komt ophalen) naar het Consulaat, met 1- uw paspoort (daar plakken wij een visum-sticker in) en 2- een papieren afdruk van het .pdf bestand met daarop uw M-nummer en 3-voldoende geld. Er kan ook worden gepind.

– NB: Houders van een vreemdelingenpaspoort (vluchtelingenpaspoort) kunnen uitsluitend op de Nepalese Ambassade in Brussel een visum aanvragen. Deze procedure kan een aantal weken in beslag nemen; wacht u dus met het boeken van een ticket tot de visumaanvrage is afgerond. 

– NB: Bent u lid van NRNA (Non Resident Nepali Association) met een officieel lidmaatschapsnummer? Dan kunt u uw gratis visum uitsluitend aanvragen bij aankomst op het vliegveld TIA (Tribhuvan International Airport) in Nepal. Het Consulaat Generaal van Nepal in Amsterdam verstrekt geen gratis NRNA visa. ZIe ook https://nrna.org/. 

– U kunt ook voor anderen een visum halen. En vergeet het paspoort niet!

– U kunt een visum verkrijgen voor een verblijf in Nepal van respectievelijk 15, 30 of 90 dagen . (Dit is in Nepal te verlengen tot een maximale verblijfsduur van 150 dagen per kalenderjaar.)
De datum waarop u in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden ná de uitgifte van het visum liggen.
Op het moment dat u in Kathmandu arriveert ‘gaat de teller lopen’: u krijgt dan een datumstempel in uw paspoort. Daarna is uw visum dus nog 15, 30 of 90 dagen geldig.
Het visum is ‘multiple entry’, d.w.z. u kunt meerdere keren ‘Nepal in en uit reizen’ binnen de geldigheidsduur van uw visum.
Andere soorten visa, zoals ‘zakelijk’ of ‘student’, kunnen uitsluitend in Nepal zelf worden aangevraagd.

– Belangrijk:
* Uw paspoort moet nog zes maanden geldig zijn bij vertrek uit Nepal. Hierop wordt tegenwoordig streng toegezien – het is voorgekomen dat mensen niet vanaf Schiphol naar Nepal mochten vertrekken omdat de geldigheidsduur van hun paspoort een paar dagen te kort was.
* Het komt ook voor dat reizigers die zonder visum naar Nepal willen reizen, geweigerd worden door een luchtvaartmaatschappij, of dat u slechts een boarding pass krijgt tot de eerstvolgende tussenlanding, waar u dan alsnog een visum zou moeten aanvragen.

Klik hier om uw visumformulier per email aan te vragen. Mocht dit om één of andere reden niet soepel verlopen, het email adres van het Consulaat is: consulate@nepal.nl. Kopieer dit naar de adresbalk van uw emailprogramma.

2-  U schakelt een visumdienst in

Dit is het makkelijkste. Er zijn er meerdere visumdiensten die zorgvuldig te werk gaan. Zoek op het internet.

3-  Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld

Indien u een visum koopt bij aankomst in Nepal (‘visa on arrival‘) houdt u dan rekening met een omslachtig traject voor aanvraag op de computers ter plaatse en voor de betaling.
Daarbij komt dat de server voor de digitale verwerking regelmatig ‘down’ is. Dit verlengt de wachttijd aanzienlijk voor pas aangekomen reizigers zonder visum.
Met een reeds in uw land van vertrek gekocht visum kunt u doorlopen langs de douane, zonder oponthoud.

Medicijnen mee op reis naar Nepal
Neemt u medicijnen mee op reis, die vallen onder de Opiumwet? Let dan op het volgende:
– U heeft nodig: een in het Engels opgestelde doktersverklaring van uw huisarts en het medicijnenpaspoort / geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort van uw apotheek, in combinatie met de CAK-bekrachtiging en de handtekening van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
– Het is verplicht om de medicijnen, die u meeneemt voor eigen gebruik tijdens uw reis in Nepal, in de originele verpakking mee te nemen.
– Het Consulaat kan de handtekening van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor u legaliseren. Deze Legalisatie door het Consulaat-Generaal van Nepal is een vrijwillige en aanvullende optie voor de reiziger. Tot nu toe is het niet voorgekomen dat de Nepalese douane bagage van toeristen heeft doorzocht op medicatie. Kosten van Legalisatie bij het Consulaat zijn € 25, — per te legaliseren handtekening. Deze Legalisatie is een aanbeveling en, tot op heden, geen verplichting.
– Legalisatie is altijd nodig voor producten die voor commerciële doeleinden naar Nepal worden geëxporteerd.
– Op onderstaande websites vindt u informatie:
https://www.hetcak.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/medicijnen-mee-op-reis
http://www.rmexpress.nl/legalisatie/apostilleverdrag/

Legalisatie van Nederlandse documenten voor gebruik in Nepal:
Klik hier om de uitleg te lezen
– Het Consulaat van Nepal kan de handtekeningen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken legaliseren.