Consulaat en Visa

Consulaat Generaal voor Nepal in NederlandKlik hier om per email de instructies voor het regelen van uw visum aan te vragen. Mocht dit om één of andere reden via deze link niet lukken, kopieer ‘consulate@nepal.nl’ in de adresbalk van uw email programma.

! Schaf uw visum ruim voor vertrek aan, indien mogelijk 2 weken van te voren – maar niet langer dan maximaal 6 maanden van te voren: het visum is ná uitgifte 6 maanden geldig tot het moment dat u aan de grens van Nepal verschijnt.
Vanaf dat moment is de geldigheid van het visum 15, 30 of 90 dagen, afhankelijk van het type visum dat u aanschaft.

Vragen beantwoorden wij tot nader order uitsluitend per e-mail.
Het is niet mogelijk visa per aangetekende post te behandelen. Wij adviseren u hiervoor een visumkoeriersdienst in te schakelen.

Openingstijden:
Het Consulaat van Nepal in Amsterdam is geopend op maandag, woensdag en vrijdag en uitsluitend via de afsprakenplanner die u ontvangt wanneer u het visum aanvraagt.
Vragen beantwoorden wij tot nader order uitsluitend per e-mail.

Bereikbaarheid:
Het Consulaat is gemakkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam CS met tram (halte Dam ) of Metro (halte Nieuwmarkt).

Om Nepal te bezoeken is een visum verplicht. Er zijn drie verschillende manieren om een visum voor Nepal te bemachtigen:

1- Visa het Nepalese Consulaat In Amsterdam

Dit is de meest ‘veilige weg’ en ook het makkelijkst. Klik hier om per email de instructies voor het regelen van uw visum aan te vragen. (Mocht dit om één of andere reden via deze link niet lukken, kopieer ‘consulate@nepal.nl’ in de adresbalk van uw email programma.)

U kunt kiezen:
1- ‘visa onine‘ (= ‘e-visa’), dit is snel en makkelijk vanuit huis te doen; of
2- uw visum ophalen bij het Consulaat.
Hoe te handelen staat uitgebreid beschreven in de email met instructies die u van ons ontvangt.

– NB: Houders van een vreemdelingenpaspoort (vluchtelingenpaspoort) kunnen uitsluitend op de Nepalese Ambassade in Brussel een visum aanvragen. Deze procedure kan een aantal weken in beslag nemen; wacht u dus met het boeken van een ticket tot de visumaanvrage is afgerond. 

– NB: Bent u lid van NRNA (Non Resident Nepali Association) met een officieel lidmaatschapsnummer? Dan kunt u uw gratis visum uitsluitend aanvragen bij aankomst op het vliegveld TIA (Tribhuvan International Airport) in Nepal. Het Consulaat Generaal van Nepal in Amsterdam verstrekt geen gratis NRNA visa. ZIe ook https://nrna.org/. 

– U kunt ook voor anderen een visum aanvragen.

– U kunt een visum verkrijgen voor een verblijf in Nepal van respectievelijk 15, 30 of 90 dagen . (Dit is in Nepal te verlengen tot een maximale verblijfsduur van 150 dagen per kalenderjaar.)
De datum waarop u in Nepal aankomt, mag maximaal zes maanden ná de uitgifte van het visum liggen.
Op het moment dat u in Kathmandu arriveert ‘gaat de teller lopen’: u krijgt dan een datumstempel in uw paspoort. Daarna is uw visum dus nog 15, 30 of 90 dagen geldig.
Het visum is ‘multiple entry’, d.w.z. u kunt meerdere keren ‘Nepal in en uit reizen’ binnen de geldigheidsduur van uw visum.
Andere soorten visa, zoals ‘zakelijk’ of ‘student’, kunnen uitsluitend in Nepal zelf worden aangevraagd.

– Belangrijk:
* Uw paspoort moet nog zes maanden geldig zijn bij vertrek uit Nepal. Hierop wordt tegenwoordig streng toegezien – het is voorgekomen dat mensen niet vanaf Schiphol naar Nepal mochten vertrekken omdat de geldigheidsduur van hun paspoort een paar dagen te kort was.
* Het komt ook voor dat reizigers die zonder visum naar Nepal willen reizen, geweigerd worden door een luchtvaartmaatschappij, of dat u slechts een boarding pass krijgt tot de eerstvolgende tussenlanding, waar u dan alsnog een visum zou moeten aanvragen.

2-  U schakelt een visumdienst in

Dit is het makkelijkste. Er zijn er meerdere visumdiensten die zorgvuldig te werk gaan. Zoek op het internet.

3-  Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld

Indien u een visum koopt bij aankomst in Nepal (‘visa on arrival’) houdt u dan rekening met een tamelijk omslachtig traject voor aanvraag op de computers ter plaatse en voor de betaling.
Daarbij komt dat de server voor de digitale verwerking regelmatig ‘down’ is. Dit verlengt de wachttijd aanzienlijk voor pas aangekomen reizigers zonder visum.
Met een reeds in uw land van vertrek gekocht visum kunt u doorlopen langs de douane, zonder oponthoud.

Medicijnen mee op reis naar Nepal

Neemt u medicijnen mee op reis, die vallen onder de Opiumwet? Let dan op het volgende:

– U heeft nodig: een in het Engels opgestelde doktersverklaring van uw huisarts en het medicijnenpaspoort / geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort van uw apotheek, in combinatie met de CAK-bekrachtiging en de handtekening van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

– Het is verplicht om de medicijnen, die u meeneemt voor eigen gebruik tijdens uw reis in Nepal, in de originele verpakking mee te nemen.

– Het Consulaat kan de handtekening van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor u legaliseren. Deze Legalisatie door het Consulaat-Generaal van Nepal is een vrijwillige en aanvullende optie voor de reiziger. Tot nu toe is het niet voorgekomen dat de Nepalese douane bagage van toeristen heeft doorzocht op medicatie. Kosten van Legalisatie bij het Consulaat zijn € 25, — per te legaliseren handtekening. Deze Legalisatie is een aanbeveling en, tot op heden, geen verplichting.

– Legalisatie is altijd nodig voor producten die voor commerciële doeleinden naar Nepal worden geëxporteerd.

– Op onderstaande websites vindt u informatie:

https://www.hetcak.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/medicijnen-mee-op-reis
http://www.rmexpress.nl/legalisatie/apostilleverdrag/

Legalisatie van Nederlandse documenten voor gebruik in Nepal:

– Klik hier om de uitleg te lezen
– Het Consulaat van Nepal kan de handtekeningen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken legaliseren.